torsdag 8 september 2011

Blixts baileyskaka

En saftig kaka med smak av baileys gifter sig finfint med en mugg java! Du bakar den snabbt och smidigt,och den kan med fördel serveras med vispad grädde och hackade valnötter till...

3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl baileys
50 g smält smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
lite florsocker att pudra kakan med



Vispa äggen och sockret. Tillsätt de blandade torrvarorna,och därefter det smälta smöret och baileysen. Häll smeten i en ganska rejäl sockerkaksform,gärna en med löstagbar botten. grädda kakan på nedersta falsen i ugnen 175 grader i 40-50 minuter. Sikta över florsockret före servering,avnjutes med en rejäl mugg kaffe! Vill man lyxa till det ytterligare,så sitter det inte fel med vispad grädde och hackade valnötter till.

Krämig soppa på jordärtskocka

En soppa som kan lura vilken grönsakshatare som helst! Tro mig,jag har testat den på de mest inbitna köttälskarna...Detta är en en enkel,smakrik och mumsig soppa som slår pulversoppor med hästlängder!


Till soppan behöver du:


0,5 kg jordärtskockor
2 palsternackor
1 rejäl vitlök
1 gul lök
2 hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
2-3 dl grädde
salt och finmald svartpeppar 








Skala och hacka löken. Skala och skär palsternackorna i slantar,därefter skalas och skivas jordärtskockorna. Tänk på att lägga jordärtskockorna i en skål med kallt vatten och pressad citron då de mörknar väldigt fort annars. 


Fräs lök,skivad vitlök och palsternackorna i smör. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna samt jordärtskockorna. Låt puttra tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan,funkar jättebra med en vanlig elvisp om du inte har en stavmixer. Häll i grädden,smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man tillsätta ytterligare en buljongtärning och pressa i en vitlöksklyfta innan servering. Toppa med smörstekta kantareller och ev knaperstekt bacon samt ett gott vitlöksbröd. Mumsfillibabba!




onsdag 16 mars 2011

Mamma Anns Pizzabullar

Busenkla bullar till soppan som du svänger ihop fort. 

6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
3 dl mjölk
100 g hackad skinka
chilisås
1 1/2 dl riven ost
pizzakrydda



Blanda torrvarorna,tillsätt smöret, nyp ihop degen och blanda i mjölken. Fördela degen i stora muffinsformar,tryck ned skinka i degbollarna.Min smet brukar räcka till cirka 16 muffinsformar,för det behövs bara en klick deg i varje då de jäser upp under bakningen. Toppa med lite chilisås,riven ost och pizzakrydda. Gratineras 15 min i 225 graders värme.

fredag 11 mars 2011

Kantarellstrudel

Perfekt förrätt eller om man är sugen på något kvällsgott för oss som älskar vilt! Filodegen gör det hela väldigt frasigt och rätten blir inte så mäktig som rätter med smördeg och liknande.


1 L kantareller
1 gul lök
500 g älgfärs
1/2 paket filodeg (finns i välsorterade frysdiskar)
1 dl gräddfil
olja
salt
peppar

Bryn kantareller,färs och lök samt salta och peppra. Lägg ut 2-3 filodegsark och ringla över lite matolja. Bred ut hälften av gräddfilen och därefter halva färsröran ovanpå. Lägg på ytterligare några filodegsark,och upprepa proceduren. Därefter rullar du ihop detta ungefär som när man gör rulltårta. Placera rullen med skarven mot plåten. Plåten bör vara oljad eller använd oljat bakplåtspapper. Grädda 20 minuter,200 grader. Serveras med en fräsch sallad eller med lingonsylt för att förstärka viltsmaken. Smaklig måltid!
 

torsdag 10 mars 2011

Cookies på amerikanskt vis

Möra chokladcookies som smälter på tungan sitter aldrig fel till kaffet. Den här satsen ger 25 kakor,och är enkla att göra.







200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl grovhackade jordnötter
100 g grovt hackad mörk choklad


Sätt ugnen på 175 grader,rör smör och socker pösigt,fungerar jättebra att vispa ihop ingredienserna också. Blanda i resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma kulor i köttbulle-storlek. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 17-20 minuter. Kakorna är mjuka när de är färdiggräddade men blir hårda när de svalnat.

torsdag 3 mars 2011

Kolbullar

Kolbullar har fått sitt namn från den tid man ägnade sig åt att köra eget kol ute i skogarna. Det var ett lätt sätt att få varm mat i magen,och orka mila vidare. Namnet låter lite missvisande då många föreställer sig någon svart bulle eller så. Man kan närmast beskriva det som fläskpannkakor utan ägg kanske? Men gott är det,särskilt när man inmundigar det i samband med isfiske eller andra utflykter i naturen. 

6 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 hg rimmat fläsk (färdiga fläsktärningar finns att köpa)

Börja med att hälla vattnet i en skål och vispa i mjölet efterhand så du undviker en klumpig smet. Tillsätt saltet och häll smeten på PET-flaskor så det blir behändigt att ta med i samband med utflykten. Jag är stolt ägare till en Muurikkapanna,men har ni ingen sådan går det lika bra att tillaga dem i gjutjärnspanna över öppen eld.


Stek fläsktärningarna,smör brukar inte behövas då fläsket är tillräckligt fett. Portionera ut smeten,och vänd kolbullarna när de fått gyllenbrun färg. Serveras med lingonsylt och friskluft!



Smaklig måltid!!!

Räkröra med stänk av chili

Om du ledsnat på Toast Skagen kan detta vara ett friskt alternativ kanske? Jag brukar använda den som förrätt eller kvällsgott och det brukar vara uppskattat.

1 burk creme fraiche (ej lättcreme fraiche)
2-3 msk Heinz chilisås
finklippt färsk dill
salt 
cayennepeppar
lite vitpeppar
(ev paprikakrydda)
en liten skvätt vermouth
1 liten burk skivade champinjoner,finhackade
skalade räkor






Dekorera lite fantasifullt,och toppa med räkor...

Blanda i chilisås,kryddor och dill i creme fraichen och smaka av. Tillsätt en liten skvätt vermouth. Rosta vitt bröd och lägg på röran. Med lite rosor av tomat,gurka och ev en citronskiva ser röran mer tilltalande ut...och det smakar friskt och läckert!