Punkgryta är kanske ett okänt begrepp för de som inte hängt på fritidsgårdar på 80-talet,varit fattig student eller lirat i något demoband...men gott är det! Trots att det är en vegetarisk rätt...och en modernare Kajsa Warg "Man tager vad man haver".
1 1/2 hackad gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
rejält med curry
margarin
chilipeppar
salt
1 förp krossade tomater
2 dl röda linser
2-3 torkade piri-piri (finns torkade på burk)
vatten efter behag
lite socker
Börja med att bryna lökhacket och den pressade vitlöken i margarin och en rejäl dos curry,vilket doftar ljuvligt! Därefter tillsätter man de övriga ingredienserna och låter småkoka på mellanstark värme tills de röda linserna nästan blivit sönderkokta. Späd gärna med vatten under tillagningen. Gott och snabblagat!
Det ser kanske inte så tilltalande ut,men det är riktigt bra drag i grytan! Linserna gör att anrättningen blir proteinrik också...inte illa för att vara en busbillig maträtt!
Röran är god att servera som den är med vitt bröd till eller varför inte cous-cous/ris och libanesiskt tunt bröd? Smaklig måltid!
tisdag 8 november 2011
söndag 6 november 2011
Focaccia
Nybakad focaccia till en mustig svampsoppa är suveränt gott! Testa du också,du lär inte ångra dig...Lätt att baka dessutom!
7 dl vetemjöl
25 g jäst (blå)
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
färsk rosmarin
2-3 skivade vitlöksklyftor
1/2 strimlad rödlök
soltorkade tomater
flingsalt
3 msk olivolja
Värm vattnet till 37 grader,och blanda med den finfördelade jästen. Tillsätt mjöl,salt och olivolja. Blanda ihop degen,låt jäsa under duk i 40 minuter. Därefter häller man upp degen i en oljad långpanna. Jag använde den mindre modellen av långpanna med ett bakplåtsark i teflon i som jag penslade med olivolja,funkade kanon! Tryck ut degen i långpannan,låt degen jäsa under duk i 35 minuter till. Gör hål i degen med fingret,strö över vitlök,rödlök,rosmarin och flingsalt. Avsluta med att ringla över ca 3 msk olivolja och grädda mitt i ugnen,15 minuter i 225 graders ugnsvärme. Brödet doftar minst lika ljuvligt som det smakar!
Nybakad Focaccia smakar så ljuvligt att margarin känns överflödigt...
7 dl vetemjöl
25 g jäst (blå)
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
färsk rosmarin
2-3 skivade vitlöksklyftor
1/2 strimlad rödlök
soltorkade tomater
flingsalt
3 msk olivolja
Värm vattnet till 37 grader,och blanda med den finfördelade jästen. Tillsätt mjöl,salt och olivolja. Blanda ihop degen,låt jäsa under duk i 40 minuter. Därefter häller man upp degen i en oljad långpanna. Jag använde den mindre modellen av långpanna med ett bakplåtsark i teflon i som jag penslade med olivolja,funkade kanon! Tryck ut degen i långpannan,låt degen jäsa under duk i 35 minuter till. Gör hål i degen med fingret,strö över vitlök,rödlök,rosmarin och flingsalt. Avsluta med att ringla över ca 3 msk olivolja och grädda mitt i ugnen,15 minuter i 225 graders ugnsvärme. Brödet doftar minst lika ljuvligt som det smakar!
Nybakad Focaccia smakar så ljuvligt att margarin känns överflödigt...
Etiketter:
flingsalt,
focaccia,
jordärtskocka vitlök,
rosmarin,
rödlök,
soltorkad tomat,
vitt bröd
söndag 23 oktober 2011
Varma mackor, Greek style
Snabbt,smidigt och gott blir det med varma mackor på ciabattabröd! Vegetarisk variant i god smak-kombo...
1 ciabattabröd
tomater
rödlök
oliver
fetaost i marinad
Dela ciabattabrödet på längden och skiva grönsakerna. Ringla över olja från den marinerade fetaosten över brödet,lägg på grönsakerna och toppa med fetaost. Vill man adda lite vitlök också så sätter det piff på mackan! Lite av marinaden kan också ringlas över härligheten på slutet,och skjuts in i ugnen...
Smarrig vegomacka i grekisk stil...
1 ciabattabröd
tomater
rödlök
oliver
fetaost i marinad
Dela ciabattabrödet på längden och skiva grönsakerna. Ringla över olja från den marinerade fetaosten över brödet,lägg på grönsakerna och toppa med fetaost. Vill man adda lite vitlök också så sätter det piff på mackan! Lite av marinaden kan också ringlas över härligheten på slutet,och skjuts in i ugnen...
Smarrig vegomacka i grekisk stil...
Etiketter:
ciabatta,
fetaost,
grekisk,
oliver,
varma mackor,
vegetarisk
Varma mackor "Snåljåpen"
Tröttnat på vanliga varma mackor? Här är lite tips på annorlunda mackor till kvällsmyset!
1 burk makrill i tomatsås
1/2 gul lök,finkackad
ca 2 msk majonnäs
ca 2 tsk senap
riven ost
oregano/rosmarin eller pizzakrydda
Blanda ingredienserna till en smet,smaka av. Bred ut blandningen på vitt bröd,strö över riven ost och krydda med smulade örtkryddor
Låter kanske som en skum kombo med varm makrill,men det brukar falla gästerna i smaken!
1 burk makrill i tomatsås
1/2 gul lök,finkackad
ca 2 msk majonnäs
ca 2 tsk senap
riven ost
oregano/rosmarin eller pizzakrydda
Blanda ingredienserna till en smet,smaka av. Bred ut blandningen på vitt bröd,strö över riven ost och krydda med smulade örtkryddor
Låter kanske som en skum kombo med varm makrill,men det brukar falla gästerna i smaken!
Etiketter:
majonnäs,
makrill,
senap,
varma mackor,
örtkryddor
lördag 22 oktober 2011
Chipslåda
En riktig kaloribomb till kvällen! Perfekt att slänga ihop av diverse rester,och landar tungt och gott i lilla magen...
Grillchips/Kebabchips
grillad kyckling i bitar
strimlad purjolök
majs
färska champinjoner
grädde
vitlökspeppar
Använd en ugnseldfast form,grovkrossa chips så det bildar ett relativt tjockt lager i formen. Strö ut kycklingbitar,purjolök och majs över chipsen. Gör en champinjonstuvning rejält kryddad med vitlökspeppar,fungerar jättebra med grovmalen svartpeppar och vitlökspulver också. Häll stuvningen överst i formen och stick ner några chips på toppen. ca 225 grader i ugnen tills stuvningen bubblar och dekorationschipsen fått fin färg.
Serveras med sallad och ev feferoni,Smaklig spis!
Grillchips/Kebabchips
grillad kyckling i bitar
strimlad purjolök
majs
färska champinjoner
grädde
vitlökspeppar
Använd en ugnseldfast form,grovkrossa chips så det bildar ett relativt tjockt lager i formen. Strö ut kycklingbitar,purjolök och majs över chipsen. Gör en champinjonstuvning rejält kryddad med vitlökspeppar,fungerar jättebra med grovmalen svartpeppar och vitlökspulver också. Häll stuvningen överst i formen och stick ner några chips på toppen. ca 225 grader i ugnen tills stuvningen bubblar och dekorationschipsen fått fin färg.
Serveras med sallad och ev feferoni,Smaklig spis!
Etiketter:
champinjoner,
chips,
grillad kyckling,
kvällsgott
torsdag 8 september 2011
Blixts baileyskaka
En saftig kaka med smak av baileys gifter sig finfint med en mugg java! Du bakar den snabbt och smidigt,och den kan med fördel serveras med vispad grädde och hackade valnötter till...
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl baileys
50 g smält smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
lite florsocker att pudra kakan med
Vispa
äggen och sockret. Tillsätt de blandade torrvarorna,och därefter det
smälta smöret och baileysen. Häll smeten i en ganska rejäl
sockerkaksform,gärna en med löstagbar botten. grädda kakan på nedersta
falsen i ugnen 175 grader i 40-50 minuter. Sikta över florsockret före
servering,avnjutes med en rejäl mugg kaffe! Vill man lyxa till det
ytterligare,så sitter det inte fel med vispad grädde
och hackade valnötter till.
Krämig soppa på jordärtskocka
En soppa som kan lura vilken grönsakshatare som helst! Tro mig,jag har testat den på de mest inbitna köttälskarna...Detta är en en enkel,smakrik och mumsig soppa som slår pulversoppor med hästlängder!
Till soppan behöver du:
0,5 kg jordärtskockor
2 palsternackor
1 rejäl vitlök
1 gul lök
2 hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
2-3 dl grädde
salt och finmald svartpeppar
Skala och hacka löken. Skala och skär palsternackorna i slantar,därefter skalas och skivas jordärtskockorna. Tänk på att lägga jordärtskockorna i en skål med kallt vatten och pressad citron då de mörknar väldigt fort annars.
Fräs lök,skivad vitlök och palsternackorna i smör. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna samt jordärtskockorna. Låt puttra tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan,funkar jättebra med en vanlig elvisp om du inte har en stavmixer. Häll i grädden,smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man tillsätta ytterligare en buljongtärning och pressa i en vitlöksklyfta innan servering. Toppa med smörstekta kantareller och ev knaperstekt bacon samt ett gott vitlöksbröd. Mumsfillibabba!
Till soppan behöver du:
0,5 kg jordärtskockor
2 palsternackor
1 rejäl vitlök
1 gul lök
2 hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
2-3 dl grädde
salt och finmald svartpeppar
Skala och hacka löken. Skala och skär palsternackorna i slantar,därefter skalas och skivas jordärtskockorna. Tänk på att lägga jordärtskockorna i en skål med kallt vatten och pressad citron då de mörknar väldigt fort annars.
Fräs lök,skivad vitlök och palsternackorna i smör. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna samt jordärtskockorna. Låt puttra tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan,funkar jättebra med en vanlig elvisp om du inte har en stavmixer. Häll i grädden,smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man tillsätta ytterligare en buljongtärning och pressa i en vitlöksklyfta innan servering. Toppa med smörstekta kantareller och ev knaperstekt bacon samt ett gott vitlöksbröd. Mumsfillibabba!
Etiketter:
jordärtskocka vitlök,
kantareller,
soppa,
vegetarisk
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)