lördag 31 mars 2012

Blixtsnabba tunnbröd!

Hembakade tunnbröd är bland det smidigaste som finns när man vill förgylla sin tillvaro lite! Om man inte har tillgång till en gammal vedeldad järnspis så går det ypperligt att baka dem i en vanlig het,torr stekpanna. Inmundigar man dem med en rejäl klick smör,så är din lycka gjord...

5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2-1 tsk anis (mortlad)
2 dl mjölk

Blanda torrvarorna och pytsa i mjölken,blanda samman till en deg som sedan fördelas i 12-15 bitar. Kavla ut varje degbit väldigt tunt,borsta bort överflödigt mjöl från brödet och baka/stek på hög värme och vänd en gång. När brödet börjar "pysa upp" med små luftfickor brukar det vara lagom att vända det. ( ca 1-2 min på varje sida) Servera direkt med en rejäl klick smör...

 Tunnbrödet gräddas lite gemytligt på järnspisen,perfekt när det är strömavbrott på vischan...

Efter första vändningen...

 Serveras med smööööör...

torsdag 22 mars 2012

Busenkel kycklingpasta

Pastasås..hur kul är det egentligen? När man tröttnat på köttfärssås o sånt får man improvisera fram ett recept,och så pjåkigt blev det inte. Min testpanel betygsatte måltiden med 10 stekspadar av 10,och slickade faten... Perfekt till matsäckslådan på jobbet!

4-5 kycklingfileer
färska champinjoner
1 gul lök
1 paket bacon,klippt i bitar
1-2 paprikor
curry madras (1-2 msk)
salt o peppar
1-2 hönsbuljongtärningar,smaka er fram
ca 5 dl vatten
1/2 dl grädde
1-2 soltorkade tomater i små bitar
maizena att reda av såsen med


Strimla kycklingen och fräs i smör och curry. Tillsätt baconbitarna,den hackade löken och de klyftade champinjonerna. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärning. Tycker man anrättningen ser lite torr ut är det bara att höfta på lite mer vatten och ev tillsätta en buljongtärning till. Salta och peppra. Släng i de tärnade paprikorna och den soltorkade tomaten när såsen puttrat 15 minuter så behålls tuggmotståndet. Kycklingen blir väldigt mör när den får stå och småputtra ett tag. Häll i grädden och red av! Här serverade jag den med pastafjärilar,men det är ännu mumsigare med färsk pasta med pesto- eller svampfyllning,beroende på vad ens smaklökar tilltalas av... perfekt lunchlåda som smakar nylagat!

Bosses burgare på Webern!

Ibland behöver man lite matinspiration,så det här receptet är inspirerat av en mästerkock i norr! Tants minne är inte vad det varit så eventuella justeringar av originalreceptet kan ha gjorts,men bättre burgare går inte att få. Så här i vårsolens sken blir man lite grillsugen igen...

500 g blandfärs (går ypperligt med älg och vildsvin i kombo)
2 rivna rödlökar
2 pressade vitlöksklyftor
rejäla skvättar tabasco
salt,peppar

Grillolja penslas på under grillningen (chili eller vitlök)


Forma rejäla burgare av smeten,de ska ju mätta fullvuxet folk!

 Serveras med hemlagade klyftpotatis. I normala fall äts de med Max hamburgerbröd,men ibland lämnar Konsum mycket åt fantasin så det blev vanliga hamburgerbröd denna gång...men mättande är de i alla fall!

söndag 11 mars 2012

Pollykaka

Sötsugen? Då är den kladdiga pollykakan lösningen på dina problem! Enkel och snabb att slänga ihop,och min testpanel har gett det 10 av 10 brödkavlar!

200 g mörk choklad
175 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 stor påse Polly

Smält chokladen i bitar tillsammans med den mörka chokladen,jag smälter det på relativt svag värme i en vanlig gryta men man kan använda sig av vattenbad om man vill krusidulla till det lite. Vispa äggen och sockret pösigt,tillsätt smör- och chokladröran samt vetemjölet. Rör blandningen väl. Blanda i en påse Polly och häll hela skapelsen i en smord pajform. Grädda mitt i ugnen,175 grader 30-35 minuter. Låt svalna av lite. Det är meningen att kakan ska vara kladdig,men den blir lite stabbigare när den svalnat av. Servera med vaniljglass eller vispad grädde! 



Segt,sött och smarrigt med smälta pollygodis i kakan...

måndag 23 januari 2012

Apelsinmousse på choklad-mandelbotten

Piffig kaka till kaffet? Då är denna kaloribomb något för dig! Eftersom den smakar citrus,kan man lätt intala sig att den är nyttig och vitaminrik också...Att den dessutom är glutenfri är ju inte till nackdel i dessa "födoämnes-allergi-tider"...

ca 10 bitar, 50 minuters tillagningstid samt 2-3 timmar i kylen

Botten:
200 g mandelmassa
2 msk socker
2 1/2 msk kakao
2 ägg

Fyllning:
4 gelantinblad
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl rysk yoghurt (vaniljyoghurt funkar oxå)
1 dl pressad apelsinsaft
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
2 dl vispgrädde


Apelsingele':
2 gelantinblad
1 1/2 dl pressad apelsinsaft
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice


Garnering:
1 apelsin
30 g mörk choklad




1. Riv mandelmassan grovt och blanda med socker,kakao och ägg. Häll smeten i en springform med löstagbar kant,grädda i 175 grader,15-18 minuter. Låt svalna.

2. Moussen skapar du genom att blötlägga gelatinbladen i lite kallt vatten i minst 5 minuter. Under tiden vispas äggulorna och florsockret,varefter yoghurten blandas i.

3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält med ca 1/2 dl pressad apelsin,är man lat går det bra med färdigblandad apelsinjuice. Ta kastrullen från värmen och tillsätt resterande vätska. Låt svalna till en simmig lag. Vänd ner äggvispet och den vispade grädden. Smeten blir väldigt lös då,men stelnar i kylen senare.


4. Apelsingele' fixar man till genom att blötlägga 2 gelatinblad enl beskrivningen ovan,smälta med 1 dl apelsinsaft. Tillsätt resten av apelsinvätskan och låt svalna till en simmig lag. 


5. Häll moussen över mandelbotten och låt stelna till i kylen innan man kompletterar med apelsingele'. Smält mörk choklad och skvätt över enligt tycke och smak. Skiva en apelsin och riv lite apelsinskal som dekoration. 


Mycket god kaka till kaffet efter en god måltid!


torsdag 19 januari 2012

Fish and Chips på Mamma Anns vis!

När man har långt till "Streets of London" får man vara innovativ och kirra det på hemmaplan! Den hemlagade varianten blir både godare och lite,lite sundare...men man käkar ju ändå inte friterat varje dag så det kan man allt få njuta av. Man ser yngre ut om man håller skinnet spänt påstås det jue...

700 g fiskfile' (torsk,sej eller gös)
(själv använde jag egenhändigt fångad hälleflundra så det blev en lyxvariant)

Frityrsmet:
2,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 tsk olja
1 äggula
2 dl mörkt öl






Börja med torrvarorna,tillsätt äggula och olja och slutligen ölet. Vispa för hand till en slät smet och låt den vila i kylen 30 minuter.


Jag gjorde egna pommes frites med en schysst manick jag fick i julklapp,och friterade dem i 180 grader. Mycket godare än köpta kan jag lova,men har man inte tillgång till det så går det ypperligt med de färdiga givetvis.


Skär fisken i stavar,doppa i frityrsmeten och fritera 5 minuter. Fisken blir väldigt god och saftig.


Servera med remouladsås,salta pommesen som vanligt och vill man piffa till fisken är citronpeppar till gott. I England dränker man ofta in firren i vinäger,men jag föredrar fräscha citronklyftor till! Mumsfillibabba!!!

lördag 10 december 2011

Vildsvinskebab på Mamma Anns vis!

Lättlagad och smarrig kebab att slänga ihop hemma! Har man inte tillgång till vildsvinsfärs kan man ju använda fläsk- eller nötfärs istället. 

600 g vildsvinsfärs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk mejram
2 tsk spiskummin
lite salt o finmald svartpeppar
ev kebabkrydda (finns i välsorterade butiker)
2 msk mjöl
2 msk vatten



Blanda alla ingredienserna till en smet. Lägg ut ett bakplåtspapper på skärbräda,släng på en rejäl klick av färsen. Toppa med ett bakplåtspapper och kavla ut en tunn "färs-pannkaka" som man sedan steker i vanlig stekpanna. Upprepa proceduren.Strimla därefter den stekta färsen eller skär i bitar. Servera i nybakat pitabröd med lök,gurka,tomat,tzaziki och megastark chilisås (gärna den thailändska varianten. Jalapenos eller peperoni förstärker kebabkänslan ytterligare. En riktig höjdare!