Snabbt,smidigt och gott blir det med varma mackor på ciabattabröd! Vegetarisk variant i god smak-kombo...
1 ciabattabröd
tomater
rödlök
oliver
fetaost i marinad
Dela ciabattabrödet på längden och skiva grönsakerna. Ringla över olja från den marinerade fetaosten över brödet,lägg på grönsakerna och toppa med fetaost. Vill man adda lite vitlök också så sätter det piff på mackan! Lite av marinaden kan också ringlas över härligheten på slutet,och skjuts in i ugnen...
Smarrig vegomacka i grekisk stil...
söndag 23 oktober 2011
Varma mackor "Snåljåpen"
Tröttnat på vanliga varma mackor? Här är lite tips på annorlunda mackor till kvällsmyset!
1 burk makrill i tomatsås
1/2 gul lök,finkackad
ca 2 msk majonnäs
ca 2 tsk senap
riven ost
oregano/rosmarin eller pizzakrydda
Blanda ingredienserna till en smet,smaka av. Bred ut blandningen på vitt bröd,strö över riven ost och krydda med smulade örtkryddor
Låter kanske som en skum kombo med varm makrill,men det brukar falla gästerna i smaken!
1 burk makrill i tomatsås
1/2 gul lök,finkackad
ca 2 msk majonnäs
ca 2 tsk senap
riven ost
oregano/rosmarin eller pizzakrydda
Blanda ingredienserna till en smet,smaka av. Bred ut blandningen på vitt bröd,strö över riven ost och krydda med smulade örtkryddor
Låter kanske som en skum kombo med varm makrill,men det brukar falla gästerna i smaken!
Etiketter:
majonnäs,
makrill,
senap,
varma mackor,
örtkryddor
lördag 22 oktober 2011
Chipslåda
En riktig kaloribomb till kvällen! Perfekt att slänga ihop av diverse rester,och landar tungt och gott i lilla magen...
Grillchips/Kebabchips
grillad kyckling i bitar
strimlad purjolök
majs
färska champinjoner
grädde
vitlökspeppar
Använd en ugnseldfast form,grovkrossa chips så det bildar ett relativt tjockt lager i formen. Strö ut kycklingbitar,purjolök och majs över chipsen. Gör en champinjonstuvning rejält kryddad med vitlökspeppar,fungerar jättebra med grovmalen svartpeppar och vitlökspulver också. Häll stuvningen överst i formen och stick ner några chips på toppen. ca 225 grader i ugnen tills stuvningen bubblar och dekorationschipsen fått fin färg.
Serveras med sallad och ev feferoni,Smaklig spis!
Grillchips/Kebabchips
grillad kyckling i bitar
strimlad purjolök
majs
färska champinjoner
grädde
vitlökspeppar
Använd en ugnseldfast form,grovkrossa chips så det bildar ett relativt tjockt lager i formen. Strö ut kycklingbitar,purjolök och majs över chipsen. Gör en champinjonstuvning rejält kryddad med vitlökspeppar,fungerar jättebra med grovmalen svartpeppar och vitlökspulver också. Häll stuvningen överst i formen och stick ner några chips på toppen. ca 225 grader i ugnen tills stuvningen bubblar och dekorationschipsen fått fin färg.
Serveras med sallad och ev feferoni,Smaklig spis!
Etiketter:
champinjoner,
chips,
grillad kyckling,
kvällsgott
torsdag 8 september 2011
Blixts baileyskaka
En saftig kaka med smak av baileys gifter sig finfint med en mugg java! Du bakar den snabbt och smidigt,och den kan med fördel serveras med vispad grädde och hackade valnötter till...
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl baileys
50 g smält smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
lite florsocker att pudra kakan med
Vispa
äggen och sockret. Tillsätt de blandade torrvarorna,och därefter det
smälta smöret och baileysen. Häll smeten i en ganska rejäl
sockerkaksform,gärna en med löstagbar botten. grädda kakan på nedersta
falsen i ugnen 175 grader i 40-50 minuter. Sikta över florsockret före
servering,avnjutes med en rejäl mugg kaffe! Vill man lyxa till det
ytterligare,så sitter det inte fel med vispad grädde
och hackade valnötter till.
Krämig soppa på jordärtskocka
En soppa som kan lura vilken grönsakshatare som helst! Tro mig,jag har testat den på de mest inbitna köttälskarna...Detta är en en enkel,smakrik och mumsig soppa som slår pulversoppor med hästlängder!
Till soppan behöver du:
0,5 kg jordärtskockor
2 palsternackor
1 rejäl vitlök
1 gul lök
2 hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
2-3 dl grädde
salt och finmald svartpeppar
Skala och hacka löken. Skala och skär palsternackorna i slantar,därefter skalas och skivas jordärtskockorna. Tänk på att lägga jordärtskockorna i en skål med kallt vatten och pressad citron då de mörknar väldigt fort annars.
Fräs lök,skivad vitlök och palsternackorna i smör. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna samt jordärtskockorna. Låt puttra tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan,funkar jättebra med en vanlig elvisp om du inte har en stavmixer. Häll i grädden,smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man tillsätta ytterligare en buljongtärning och pressa i en vitlöksklyfta innan servering. Toppa med smörstekta kantareller och ev knaperstekt bacon samt ett gott vitlöksbröd. Mumsfillibabba!
Till soppan behöver du:
0,5 kg jordärtskockor
2 palsternackor
1 rejäl vitlök
1 gul lök
2 hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
2-3 dl grädde
salt och finmald svartpeppar
Skala och hacka löken. Skala och skär palsternackorna i slantar,därefter skalas och skivas jordärtskockorna. Tänk på att lägga jordärtskockorna i en skål med kallt vatten och pressad citron då de mörknar väldigt fort annars.
Fräs lök,skivad vitlök och palsternackorna i smör. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna samt jordärtskockorna. Låt puttra tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan,funkar jättebra med en vanlig elvisp om du inte har en stavmixer. Häll i grädden,smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man tillsätta ytterligare en buljongtärning och pressa i en vitlöksklyfta innan servering. Toppa med smörstekta kantareller och ev knaperstekt bacon samt ett gott vitlöksbröd. Mumsfillibabba!
Etiketter:
jordärtskocka vitlök,
kantareller,
soppa,
vegetarisk
onsdag 16 mars 2011
Mamma Anns Pizzabullar
Busenkla bullar till soppan som du svänger ihop fort.
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
3 dl mjölk
100 g hackad skinka
chilisås
1 1/2 dl riven ost
pizzakrydda
Blanda torrvarorna,tillsätt smöret, nyp ihop degen och blanda i mjölken. Fördela degen i stora muffinsformar,tryck ned skinka i degbollarna.Min smet brukar räcka till cirka 16 muffinsformar,för det behövs bara en klick deg i varje då de jäser upp under bakningen. Toppa med lite chilisås,riven ost och pizzakrydda. Gratineras 15 min i 225 graders värme.
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
3 dl mjölk
100 g hackad skinka
chilisås
1 1/2 dl riven ost
pizzakrydda
Blanda torrvarorna,tillsätt smöret, nyp ihop degen och blanda i mjölken. Fördela degen i stora muffinsformar,tryck ned skinka i degbollarna.Min smet brukar räcka till cirka 16 muffinsformar,för det behövs bara en klick deg i varje då de jäser upp under bakningen. Toppa med lite chilisås,riven ost och pizzakrydda. Gratineras 15 min i 225 graders värme.
fredag 11 mars 2011
Kantarellstrudel
Perfekt förrätt eller om man är sugen på något kvällsgott för oss som älskar vilt! Filodegen gör det hela väldigt frasigt och rätten blir inte så mäktig som rätter med smördeg och liknande.
1 L kantareller
1 gul lök
500 g älgfärs
1/2 paket filodeg (finns i välsorterade frysdiskar)
1 dl gräddfil
olja
salt
peppar
Bryn kantareller,färs och lök samt salta och peppra. Lägg ut 2-3 filodegsark och ringla över lite matolja. Bred ut hälften av gräddfilen och därefter halva färsröran ovanpå. Lägg på ytterligare några filodegsark,och upprepa proceduren. Därefter rullar du ihop detta ungefär som när man gör rulltårta. Placera rullen med skarven mot plåten. Plåten bör vara oljad eller använd oljat bakplåtspapper. Grädda 20 minuter,200 grader. Serveras med en fräsch sallad eller med lingonsylt för att förstärka viltsmaken. Smaklig måltid!
1 L kantareller
1 gul lök
500 g älgfärs
1/2 paket filodeg (finns i välsorterade frysdiskar)
1 dl gräddfil
olja
salt
peppar
Bryn kantareller,färs och lök samt salta och peppra. Lägg ut 2-3 filodegsark och ringla över lite matolja. Bred ut hälften av gräddfilen och därefter halva färsröran ovanpå. Lägg på ytterligare några filodegsark,och upprepa proceduren. Därefter rullar du ihop detta ungefär som när man gör rulltårta. Placera rullen med skarven mot plåten. Plåten bör vara oljad eller använd oljat bakplåtspapper. Grädda 20 minuter,200 grader. Serveras med en fräsch sallad eller med lingonsylt för att förstärka viltsmaken. Smaklig måltid!
Etiketter:
filodeg,
förrätt,
kantareller,
kvällsgott,
vilt,
älgfärs
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)