måndag 23 januari 2012

Apelsinmousse på choklad-mandelbotten

Piffig kaka till kaffet? Då är denna kaloribomb något för dig! Eftersom den smakar citrus,kan man lätt intala sig att den är nyttig och vitaminrik också...Att den dessutom är glutenfri är ju inte till nackdel i dessa "födoämnes-allergi-tider"...

ca 10 bitar, 50 minuters tillagningstid samt 2-3 timmar i kylen

Botten:
200 g mandelmassa
2 msk socker
2 1/2 msk kakao
2 ägg

Fyllning:
4 gelantinblad
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl rysk yoghurt (vaniljyoghurt funkar oxå)
1 dl pressad apelsinsaft
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
2 dl vispgrädde


Apelsingele':
2 gelantinblad
1 1/2 dl pressad apelsinsaft
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice


Garnering:
1 apelsin
30 g mörk choklad




1. Riv mandelmassan grovt och blanda med socker,kakao och ägg. Häll smeten i en springform med löstagbar kant,grädda i 175 grader,15-18 minuter. Låt svalna.

2. Moussen skapar du genom att blötlägga gelatinbladen i lite kallt vatten i minst 5 minuter. Under tiden vispas äggulorna och florsockret,varefter yoghurten blandas i.

3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält med ca 1/2 dl pressad apelsin,är man lat går det bra med färdigblandad apelsinjuice. Ta kastrullen från värmen och tillsätt resterande vätska. Låt svalna till en simmig lag. Vänd ner äggvispet och den vispade grädden. Smeten blir väldigt lös då,men stelnar i kylen senare.


4. Apelsingele' fixar man till genom att blötlägga 2 gelatinblad enl beskrivningen ovan,smälta med 1 dl apelsinsaft. Tillsätt resten av apelsinvätskan och låt svalna till en simmig lag. 


5. Häll moussen över mandelbotten och låt stelna till i kylen innan man kompletterar med apelsingele'. Smält mörk choklad och skvätt över enligt tycke och smak. Skiva en apelsin och riv lite apelsinskal som dekoration. 


Mycket god kaka till kaffet efter en god måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar