måndag 7 maj 2012

Bouillabaisse a la Blixt

Låter det krångligt? Det är bara namnet som är lite svårstavat,soppan i sig kräver mindre jobb än en simpel köttfärssås i vardagen enligt min mening! Jag kvistade förbi fiskbilen och inhandlade ett nät musslor,resultatet blev suveränt. Skapligt nyttigt men framför allt en god soppa till middag blir det.

1-2 gula lökar
2-3 morötter
1 bit rotselleri
1/2 fänkål
5-6 vitlöksklyftor
skaldjursfond,helst Bongs flytande
1 fiskbuljongtärning
1 kuvert saffran
salt o peppar
2 laxfileer
1 nät blåmusslor
3 dl skalade räkor
6-7 dl vatten
3 dl grädde


Skala och hacka lök,morötter,rotselleri och fänkålen. Bryn detta i smör och saffran,det ger en underbar gul färg och fantastisk doft! När grönsakerna mjuknat pressar man över vitlöksklyftorna och häller på vattnet. Tillsätt skaldjursbuljong efter smak (det går åt en del) samt fiskbuljongtärningen. Låt det stå och puttra ett bra tag,men grönsakerna ska fortfarande ha rejält tuggmotstånd och inte sönderkokta som i skolbespisningen.På slutet tillsätter man de sköljda musslorna och låter dem koka med under lock. De musslor som är skadade i skalet från början kastar man givetvis,liksom de som inte öppnat sig efter kokning. Lägg i tärnad lax och låt den sjuda i soppan,och slutligen räkorna. Det är viktigt att ta av soppan från värmen efter att räkorna kommit i så de inte blir sega. Smaka av med salt och peppar,önskar man mer vitlök är det bara att pressa i efter tycke och smak.Servera med varmt vitlöksbröd och aioli! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar