lördag 5 maj 2012

Beerbutt Chicken!

Den möraste kycklingen får man på detta,lite annorlunda tillagningssätt...men det passar oss med smak för det goda i livet! har man dessutom en lat ådra och lite morbid humor så är denna rätt klockren!

1 hel färsk kyckling (fungerar ypperligt med fryst som tinat)
grovsalt
grillkrydda,jag föredrar Piffi men det är ju en smaksak
finmald vitpeppar 
1 33 cl starköl 


Lägg kycklingen på en ren skärbräda,klappa på kryddorna och krydda lite invändigt också. man behöver inte vara så rädd för att använda en del salt för man öser kycklingen några gånger i ugnen så skulle man fått på för mycket ställer det inte någon skada. Kycklingen behöver en del kryddor för att få den rätta smaken.

På bilden tillagas 2 pippifåglar,och då föll valet på tillagning i en vanlig långpanna.Man kan givetvis göra dessa kycklingar i en kupolgrill med! Men då kan man behöva ett finurligt egensvetsat stativ så de står stadigt...


Drick ur en fjärdedel av ölet,eller häll det i din partner om du inte är ölälskare. Gör 4-5 hål i översta delen av buskens sida (alltså inte på locket,utan strax nedanför) Jag brukar göra det med en vass kniv eller sax,men akta fingrarna bara! Ställ ölburken i en ugnseldfast form och trä kycklingen över burken. Det brukar gå bra att få den rätta balansen genom att använda kycklingbenen som stöd. Häll i lite vatten i formen,mest för att slippa rökutveckling när kycklingen tillagas i 200-225 graders varmluftsugn. Har man inte varmluftsugn får man sikta in sig på 225-250 grader. Ös kycklingen några gånger under tillagningen. Ölen ångar i ugnsvärmen och ger en oerhört saftig kyckling,utan att den för den skull smakar bara bärs. Beroende på kycklingens storlek varierar tillagningstiden,men inom en timma brukar den som regel vara klar,är man osäker kan man dra lite i kycklingvingarna eller låren. Börjar de lossna är pippin klar! När man avlägsnar kycklingen från burken bör det göras med viss aktsamhet då vätskan i burken blivit väldigt varm. Dela kycklingen och servera med hemlagade pommes frites och remouladsås,eller kokt potatis och en god brunsås med buljongtärning,grädde och kryddor som bas. Kittlar dödsskönt i kistan!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar