torsdag 3 mars 2011

Kolbullar

Kolbullar har fått sitt namn från den tid man ägnade sig åt att köra eget kol ute i skogarna. Det var ett lätt sätt att få varm mat i magen,och orka mila vidare. Namnet låter lite missvisande då många föreställer sig någon svart bulle eller så. Man kan närmast beskriva det som fläskpannkakor utan ägg kanske? Men gott är det,särskilt när man inmundigar det i samband med isfiske eller andra utflykter i naturen. 

6 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 hg rimmat fläsk (färdiga fläsktärningar finns att köpa)

Börja med att hälla vattnet i en skål och vispa i mjölet efterhand så du undviker en klumpig smet. Tillsätt saltet och häll smeten på PET-flaskor så det blir behändigt att ta med i samband med utflykten. Jag är stolt ägare till en Muurikkapanna,men har ni ingen sådan går det lika bra att tillaga dem i gjutjärnspanna över öppen eld.


Stek fläsktärningarna,smör brukar inte behövas då fläsket är tillräckligt fett. Portionera ut smeten,och vänd kolbullarna när de fått gyllenbrun färg. Serveras med lingonsylt och friskluft!



Smaklig måltid!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar