måndag 9 april 2012

Plommonspäckad fläskkarre' med piff!

Ibland behöver man damma av sina gamla klassiker,och uppdatera smakerna lite...Fläskkarre' i bit kan man komma över för en billig penning,och resterna blir perfekta till en hemlagad pytt i panna dagen efter,om det mot förmodan blir något kvar av den saftiga steken förstås...

1,5 kilo benfri fläskkarre'
1 1/2 dl plommon
3 morötter
2 gula lökar
1 äpple
3 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar
5-6 dl vatten
salt 
peppar

Lägg karre'n på en skärbräda och stick hål i steken lite här och var med hjälp av en vass kniv. Peta in halva plommon i hålen efter tycke och smak,jag använde en knapp dl plommon. Salta och peppra steken och lägg den i en rejäl ugnsform. Skala och klyfta äpplet och de gula lökarna. Gör grova bitar av morötterna och dela de skalade vitlöksklyftorna på längden. Lägg alla grönsakerna och resterande plommon runtom steken,och tillsätt de upplösta buljongtärningarna och vattnet. Ringla över lite flytande smör eller använd vanligt smör i klickar på toppen. Skjuts in i ugnen,150 grader. Använd stektermometer för bästa resultat,men för att få den riktigt mör och fin behöver den några timmar i ugnen.

Steken doftar ljuvligt! Man kan behöva tillsätta mer vatten under tillagningen,men annars sköter den sig alldeles själv i ugnen...

Servera den möra steken med potatis,smakrik och gräddig sås tillagad på skyn samt grönsaker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar