söndag 22 april 2012

Otämjd vildsvinsstek

Om man har tillgång till viltkött,så är nog vildsvin en av höjdarna! det är mer lättlagat än man kan tro,och sköter sig självt i ugnen medan man gör något annat kul!

3,5 kilo vildsvinsstek med ben
rikligt med grovt salt
mellanmald svartpeppar efter tycke o smak
några teskedar rosmarin
8 vitlöksklyftor,skalade och delade på mitten
4-5 morötter
2 klyftade gula lökar
2 klyftade rödlökar
10 enbär
2-3 lagerblad
ev 1 buljongtärning
vatten till långpannan

Sås:
4 dl koncentrerad sky
1 dl vatten
1 dl rödvin
1 dl grädde
ev gele',salt peppar
mjöl till redning av såsen




 Börja med att putsa steken från fett och späcka den med vitlök. Krydda och bryn på hög värme i gryta. Placera steken på en vanlig långpanna och lägg de skalade och delade morötterna och lökarna runt om. Häll vatten i långpannan och pytsa i en buljongtärning samt tillsätt enbär och lagerblad. Toppa skapelsen med några rejäla klickar smör. Stek i ugnsvärme på 175 grader eller 150 grader i varmluft. Ös steken under tillagningstiden och håll koll på steken via stektermometern. När steken uppnått en innertemperatur av 65-70 grader så bör man ta ut den,svepa in steken i aluminiumfolie och låta vila minst 20 minuter innan servering. Den silade skyn får en kraftfull smak och behöver bara spädas med vatten,en skvätt grädde och lite rödvin för att sedan redas av till sås. Serveras skivad med hasselbackspotatis,sallad,kokta grönsaker och gele'. Köttet blir väldigt mört med hjälp av den låga tillagningstemperaturen. En stek av denna storlek krävde drygt 2 timmar i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar