måndag 20 december 2010

Æbleskiver till glöggen (danska äppelskivor)

En dansk specialare som är försvinnande gott! Dessa påminner mest om "pannkaksbollar" med frisk smak. För att tillaga dem krävs en "äppelskivepanna" (fritt översatt). Dylika finns att köpa i Danmark men finns även att finna i second-handbutiker i Sverige om man har tur.


  • 250 g vetemjöl 
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 25 g strösocker (omvandlingstabell finns på påsen)
  • 4 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 50 g smält smör
  • rivet skal av 1 citron
  • Eventuellt kanel-och sockervända äppelbitar som fyllning. 

Blanda torrvarorna: mjöl,bikarbonat och socker. Tillsätt äggulorna,därefter blandar man i mjölken och det smälta smöret. (Påminner lite om en pannkakssmet i detta läge). Vispa äggvitorna till hårt skum,vänd ner i smeten och piffa till det med rivet citronskal avslutningsvis. Ta i lite smör i pannans håligheter,fyll på med 2/3 delar smet i pannans håligheter. Om man vill lyxa till det,och har tålamod... kan man lägga i en liten kanel-och sockervänd äppelbit i varje. (Men jag var för lat för det) Stek,och vänd med hjälp av ett par strumpstickor eller ätpinnar så jäser de upp till små bollar. Servera med florsocker och sylt,passar suveränt ihop med rykande het glögg!

 Nygräddade äbleskiver  doftar både juligt och ljuvligt!
 Serveras med florsocker och exempelvis jordgubbssylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar