torsdag 30 december 2010

Smarrig smörgåstårta

Smörgåstårta är måhända en uttjatad maträtt i många sammanhang,men det här receptet har stått sig i konkurrensen kan jag lova,och brukar uppskattas av både gammal och ung! Smakerna står i harmoni med varandra,och känns inte lika fet och mäktig i smaken trots all grädde...

Eftersom man är van husmor så "höftar" jag lite med mått och mängd av de olika ingredienserna,men receptet som följer fyller en normal serveringsbricka och räcker till ca 20 personer.

3 stora skivade långfranskor 
Fyllning 1:
3 förp bredbar leverpastej med gurka
3 dl grädde

Fyllning 2: 
6 dl grädde
2 små burkar krossad ananas
2 förp tunt skivad rökt skinka (Pärsons storpack ex)
ca 1 1/2 dl majonnäs 
salt 
finmald svartpeppar

Coating:
ca 5 dl grädde
2-3 msk vanlig kaviar på tub

Garnering:
1 rejäl påse skalade räkor
7-8 ägg beroende på storlek
1  gurka
Stenbitsrom/röd caviar till garnering
ev färska dillkvistar


Skär bort det skivade brödets kanter,och lägg ut ett lager på den tårtpappersförsedda brickan. Jag använder inte landgångsbröd,då jag tycker att det blir saftigare med den skivade långfranskan,samt att det är lättare att lägga bitarna omlott för att få till en stadig och hög smörgåstårta.


Mosa den bredbara leverpastejen och rör till en mjuk konsistens i en skål. Tillsätt den ovispade grädden.Tycker ni att fyllningen blir för hård att breda ut över brödskivorna,så är det bara att tillsätta mera grädde för en lösare "smet". Bred ut hälften av smeten på brödet och lägg ut bröd i ett nytt lager. Tänk på att lägga detta lager över tidigare lagers skarvar för ett stabilare resultat.


Vispa grädden,blanda i majonnäsen och slutligen den avrunna ananasen och den rökta skinkan. Smaksätt med salt och peppar efter smak och behag. Bred ut hälften över det nya brödlagret. Upprepa detta och avsluta med ett lager bröd igen.

Vispa grädden och tillsätt några matskedar kaviar på tub. Här får smaklökarna råda igen,men det ska vara viss sälta då det passar bra ihop med räkorna.

Stryk på grädden med en slickepott på och runt om tårtan. Dekorera med räkor,ägg och gurka,stenbitsrom och eventuellt några färska dillkvistar också. Ett smart drag är att lägga räkorna tvärs över hela tårtan och fortsätta så med äggen och gurkan, så att alla gäster får del av  garneringen. Bästa resultatet får man om man lägger ihop bottnarna och fyllningen,klär med plastfolie och låter stå svalt över natten.




Enkel men tilltalande för såväl öga som gom!


















                 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar